August 22, 2021

Katera split klimatska naprava je primerna zame?

By admin

Recimo, da ste se odločili za namestitev split sistema. Po pretehtanju vseh prednosti in slabosti ste prepričani, da je to najboljša možnost hlajenja in ogrevanja za vaš dom. In imate denar ali morda solidno kreditno oceno, ki podpira vaš dogovor o financiranju nakupa klimatske naprave. V bistvu ste pripravljeni – celo nestrpni, da investirate v split sistem in takoj začnete z uporabo. Zdi se, da gre vse dobro in odlično, le da ste se znašli v manjši zadregi. Niste prepričani, katero od vrst slit sistema zbrati: Ali naj se odločite za enopodročni ali sistem z več notranjimi enotami?

Da bi vam pomagali sprejeti najboljšo odločitev, v tem članku odgovarjamo na naslednja pomembna vprašanja:

  1. Kaj je split deljeno področno hlajenje in ogrevanje?
  2. Kako deluje področno hlajenje in ogrevanje?
  3. Katere so možnosti krmiljenja?
  4. Katere so vaše možnosti razporejanja?
  5. Kaj je enopodročno hlajenje in ogrevanje?
  6. Kaj je večpodročno hlajenje in ogrevanje?
  7. Kakšne so vaše možnosti izbire zunanje in notranje enote (ponudbo najdete na KlimaNaprave.si)Področno hlajenje in ogrevanje je vrsta konfiguracije inštalacije klimatske naprave, pri kateri je dom razdeljen na različna območja. Vsako od teh območij je ciljni prostor za nadzor klime. Medtem ko se lahko za razporejanje temperature uporablja tudi kanalski klimatski sistem, je inovativnejši split sistem zasnovan posebej za to vrsto uporabe, zato je bolj primeren sistem za nadzor klime v enem prostoru ali celotnem domu.

Kako deluje področno hlajenje in ogrevanje?

Pri področnem hlajenju in ogrevanju s split sistemom se temperatura v vsakem področju neodvisno uravnava in nadzoruje z določenim termostatom ali daljinskim upravljalnikom. To pomeni, da lahko nastavite različne ravni temperature v različnih prostorih ali se celo odločite za vklop ali izklop notranje enote v posameznem prostoru, ne da bi to vplivalo na ostale enote. Koliko območij boste določili in koliko notranjih enot boste uporabili po vsem domu, je v resnici odvisno od števila sob ali prostorov, ki jih morate ogrevati ali hladiti.

Katere so možnosti upravljanja?

Kot je bilo omenjeno v prejšnjem razdelku, lahko z določenim termostatom in daljinskim upravljalnikom upravljate klimo v vsakem območju. Daljinski upravljalniki so lahko ročni ali brezžični daljinski upravljalniki. Danes večina zelo naprednih modelov split ponuja povezljivost s pametnimi mobilnimi napravami. Ta razvoj vam zdaj omogoča, da split sistem preprosto upravljate neposredno s pametnega telefona, tabličnega računalnika ali katere koli pametne mobilne naprave, na kateri je nameščena posebna aplikacija.

Katere so vaše možnosti za razporejanje?

Področno hlajenje in ogrevanje lahko izvedete na dva načina – z enozančno in večzančno konfiguracijo.

Kaj je enopodročno hlajenje in ogrevanje?

Enopodročno hlajenje in ogrevanje je konfiguracija 1:1, kar pomeni, da je vzpostavljena v enem prostoru z uporabo enega samega split sistema, ki ga sestavljata ena notranja in ena zunanja enota.

Kaj je večpodročno hlajenje in ogrevanje?

Za večpodročno hlajenje in ogrevanje je potreben en kompresor, ki je povezan z dvema ali več notranjimi enotami. Število notranjih enot je odvisno od števila področij ali prostorov, ki jih želite hladiti in ogrevati. Običajno je ena zunanja enota lahko povezana z največ osmimi klimatskimi napravami ali notranjimi enotami.

Kakšne so vaše možnosti izbire zunanje in notranje enote?

Zunanja enota split sistema je v bistvu samo enota kompresorja/zunanje enote. Vse zunanje enote se lahko razlikujejo po zmogljivosti, vendar so na splošno videti enako. Notranje enote split sistema pa so na voljo v različnih slogih, z različnimi lastnostmi in zmogljivostmi. Čeprav so vse izdelane z enakim namenom, se nameščajo različno.

Pri notranji enoti lahko izbirate med stensko enoto, ki je nameščena na steno, vodoravno vodeno enoto, ki je običajno skrita v stropu ali pod tlemi, stropno kaseto, ki jo lahko diskretno namestite tudi v strop, vzdržljivo zračno enoto s kanali, ki jo lahko namestite praktično kamor koli (tudi v tesnih prostorih), in talno enoto, ki je nameščena le nekaj centimetrov od tal.