April 22, 2021

Kuhanje za vašega psa: Kako pripraviti BIO domačo hrano za psa?

By admin

Kuhanje hrane za vašega psa prinaša veliko prednosti.

Pogoste napake pri domačem kuhanju so uporaba nevarnih sestavin in priprava neuravnoteženih obrokov.

Čeprav ima domača hrana za pse svoje prednosti, je zdaj na voljo tudi vnaprej pripravljena hrana s polnovrednimi sestavinami.

Prehrana psov je lahko zapletena, zlasti ko razmišljate o kuhanju za svoje hišne ljubljenčke.

Ali morate kuhati hrano za svojega psa?

Ali je kuhanje pasje hrane doma res boljše za vašega kužka? Čeprav obstajajo trditve o tem, ni trdnih znanstvenih dokazov, ki bi to potrjevali.

Lastniki iz številnih virov izvedo, da je doma pripravljena hrana boljša od komercialnih izdelkov. Vendar za to trditev ni nobenega dokaza.

Znanstveniki in zdravniki opozarjajo lastnike psov, naj se zavedajo vzbujanja strahu v industriji hrane za hišne živali. Ta se pogosto opira na mite o kakovosti sestavin. Čeprav ni znanstveno podprtih prednosti domače prehrane, je prehrana, ki temelji na celih sestavinah, dolgoročno boljša. Drži tudi, da je komercialna hrana izdelana tako, da je popolna in uravnotežena, čeprav za pse ni najbolj zanimiva.

Predstavljajte si, da bi vse življenje, dan za dnem pri vsakem obroku jedli enako, visoko predelano hrano.

Tako je hranjenje psov z raznovrstno polnovredno hrano zelo smiselno. Pravzaprav obstaja veliko razlogov, zakaj bi lahko za svojega psa pripravljali domačo hrano.

Med njimi so nadzor nad prehrano vašega psa, boj proti težavam s preobčutljivostjo na hrano ali preprosto veselje do priprave domačega obroka za vašega psa.

Pogoste napake pri pripravi hrane za psa

Uporabljanje nezanesljivih virov

Lastnikom je na voljo veliko neustreznih in včasih tudi nevarnih receptov. Številne študije so pokazale, da večina teh receptov ni uravnoteženih.

Nekateri od njih lahko povzročijo pomanjkanje v prehrani vašega psa, drugi pa presežek nekaterih hranilnih snovi. Da ne bi naleteli na nezdrave in nevarne možnosti, se je priporočljivo izogibati splošnim receptom iz knjig ali spletnih virov. Nekateri tako imenovani “strokovnjaki za prehrano” so brez ustreznega usposabljanja in lahko naredijo več škode kot koristi.

Priprava neuravnoteženih obrokov

Če ne pripravljate uravnoteženih obrokov, ki so prilagojeni potrebam vašega hišnega ljubljenčka, vas to lahko drago stane. Pomanjkljiva (ali prekomerna) prehrana lahko privede do bolezni, kot sta podhranjenost ali debelost, kar je na koncu lahko usodno.

Vsako od približno 40 esencialnih hranil, ki jih psi potrebujejo, ima v telesu posebno vlogo. Če jih zagotavljamo v neustreznih koncentracijah, ta funkcija ni optimalna in lahko pride do hudih težav. Podobno lahko tudi presežki hranil povzročijo bolezen. Čeprav so posledice neuravnotežene prehrane lahko blage in jih lastnik sploh ne opazi ali jih pripisuje prehrani, so lahko te težave zares zelo hude in hišni ljubljenčki jih ne preživijo vedno.

Uporaba nevarnih/nezdravih sestavin

Obstaja veliko različnih nezdravih in nevarnih živil, ki se jim je treba izogibati pri pripravi obrokov za vašega psa. Posebej zaskrbljujoče so potencialno strupene sestavine, vključno s čokolado, avokadom, grozdjem, rozinami, čebulo, česnom in oreščki makadamije.

Zgornji seznam ni izčrpen in če niste previdni glede sestavin, se lahko pojavijo še druge potencialne težave. Zato poskrbite, da boste vedno vedeli, katera živila so varna za pse.

Poleg tega so nedavno poročali o določeni vrsti bolezni srca, imenovani dilatirana kardiomiopatija, pri psih, ki so jedli domačo prehrano brez žit, na osnovi stročnic in z veliko vlakninami.

Neupoštevanje receptov

Večina splošnih receptov vsebuje nejasna navodila za sestavine ali pripravo. To lastnika postavi pred dilemo, katero vrsto mesa naj uporabi ali kateri dopolnilni izdelek naj kupi.

Namesto da improvizirate, je pomembno, da se o vseh vprašanjih posvetujete z veterinarskim dietetikom. Tako boste lahko razumeli, kakšen vpliv imajo lahko alternativne sestavine na vašega psa.

Alternativa domači kuhinji

Kuhanje za vašega hišnega ljubljenčka je proces, ki zahteva vaš čas, delo, prostor in finance.

Vendar pa domača kuhinja ni za vsakogar in ni nujno, da je. Druga možnost, da svojemu psu zagotovite polnovredne sestavine, je skrbno pripravljen gotov obrok.

Kupite lahko komercialno hrano, ki vsebuje polnovredne sestavine, ki so vnaprej pripravljene. To je zelo podobno kuhanju.

Čeprav torej morda menite, da je kuhanje za vašega psa boljše za njegovo zdravje, je lahko enako koristno kupiti vnaprej pripravljeno hrano, ki je narejena po enakih načelih. Ne glede na to, kateri način izberete, se le prepričajte, da vedno poskrbite za zdravstvene in prehranske potrebe svojega psa.